RSS Feed

Salvador Dalí, Granollers i l’Alta Mongòlia

17 Octubre 2012 by baccus

Tal i com s’explica a la Viquipèdia, el happening (de la paraula anglesa que significa esdeveniment, ocurrència, succés), de vegades anomenat acció artística, és una manifestació artística, freqüentment multidisciplinària, sorgida en els anys 1.950 que està caracteritzada per la participació dels espectadors. Els happenings integren el conjunt d’una performance i manté afinitats amb el teatre de participació.

Una de les actuacions més esbojarrades del gran mestre Salvador Dalí va consistir en celebrar un happening a Granollers. Va ser el 19 d’agost de 1.974, i bàsicament consistia en pintar una tela de 10 x 5 metres amb l’ajuda de vuit mànegues que es trobaven connectades a uns barrils plens de pintura de vistosos colors. Dalí iniciaria la feina i donaria instruccions per fer anar les mànegues. Per fer-ho, necessitaria que 1.000 persones disfressades de xinesos li enviessin les seves ones mentals de manera col·lectiva cap a Dalí, perquè aquest les plasmés a la tela.

L’acte va acabar amb una monumental guerra de pintura al bell mig de Granollers, al costat de la mateixa Porxada, on tothom en va sortir esquitxat. Fins i tot Dalí, que veient el panorama es va refugiar dins de l’Ajuntament, per al final, en un gran acte sobiranament surrealista, sortir i ballar una gran sardana amb tots els xinesos plens de pintura.

Aquí podeu veure un recull de les millors imatges d’aquesta tangana històrica:

YouTube Preview Image

Però bé, ja que avui estic amb Dalí, vull aprofitar per passar-vos dos dels seus vídeos que més m’han agradat…

YouTube Preview Image

YouTube Preview Image


No hi ha comentaris »

No comments yet.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *